PRZYKŁADOWE DIETY

DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1000 kcal


Białko (20% energii pożywienia) - 50 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 26 g.
Węglowodany (55% energii pożywienia) - 142 g.
Błonnik pokarmowy - ok. 22 g.
Cholesterol - ok. 87 mg.


Wymiennik Ilość (szt.) Energia (kcal) Białko (g.) Tłuszcze (g.) Węglowodany (g.)
Mięsno - nabiałowy 1 134 20 6 -
Warzywny 3 150 6 - 30
Owocowy 3 150 - - 36
Mączny 3 348 12 - 75
Mleczny 2 100 8 4 8
Tłuszczowy 4 144 - 16 -
Razem 16 1026 46 26 149


ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI


WYMIENNIKI
Posiłek owocowy warzywny mączny mięsno - nabiałowy mleczny tłuszczowy Energia (kcal)
I śniadanie - - 1,5 0,5 - 1 213
II śniadanie 1 - - - 1 - 158
Obiad 1 3 - 0,5 - 2 339
Kolacja 1 - 1,5 - 1 1 310
Razem 3 3 3 1 2 4 1020


Przykład jadłospisu (1000 kcal)

I śniadanie
chleb Graham 45 g. (1,5 kromki)
polędwica sopocka (25 g.)
margaryna (5 g.)

Obiad
gulasz wołowy: wołowina (50 g.)
i olej roślinny (4 g.)
ziemniaki gotowane (100 g.)
fasola szparagowa (100 g.)
banan (70 g.)

II śniadanie
jogurt 2% tłuszczu (175 g.)
gruszka (100 g.)

Kolacja
chleb żytni pytlowy 75 g. (1,5 kromki)
serek ze szczypiorkiem: ser twarogowy chudy (40 g.)
szczypiorek (20 g.)
jabłko (100 g.)



DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1200 kcal


Białko (17% energii pożywienia) - 50 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 30 g.
Węglowodany (58% energii pożywienia) - 185 g.


Wymiennik Ilość (szt.) Energia (kcal) Białko (g.) Tłuszcze (g.) Węglowodany (g.)
Mięsno - nabiałowy 1 134 20 6 -
Warzywny 4 200 8 - 40
Owocowy 3 150 - - 36
Mączny 4 464 16 - 100
Mleczny 2 100 8 4 8
Tłuszczowy 5 180 - 20 -
Razem 19 1228 52 30 184


ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI


WYMIENNIKI
Posiłek owocowy warzywny mączny mięsno - nabiałowy mleczny tłuszczowy Energia (kcal)
I śniadanie - 1 1,5 0,5 - 1 327
II śniadanie 1 - 0,5 - 1 1 194
Obiad 1 2 1 0,5 - 2 405
Kolacja 1 1 1 - 1 1 292
Razem 3 4 4 1 2 5 1228


Przykład jadłospisu (1200 kcal)

I śniadanie
chleb razowy żytni 75 g. (1,5 kromki)
szynka gotowana chuda 50 g.
sałatka z pora (100 g.) i majonezu (5 g.) - 1 łyżeczka

Obiad
wołowina gotowana 50 g.
warzywa gotowane z tłuszczem: marchew 50 g., seler 30 g., fasola szparagowa 100 g., olej sojowy 4 g., ryż na sypko 30 g., banan 70 g.

II śniadanie
chleb razowy 25 g. (0,5 kromki)
margaryna 5 g.
jogurt owocowy 1,5%
tłuszcz 100 g. (0,5 szklanki)

Kolacja
chleb pszenny razowy graham 50 g. (1 kromka)
margaryna 5 g. (1 łyżeczka)
ser żółty gouda 15 g. (1 plasterek)
gotowana brukselka 100 g.
pomarańcza 130 g. (1 sztuka)



DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1500 kcal


Białko (17% energii pożywienia) - 65 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 38 g.
Węglowodany (55% energii pożywienia) - 216 g.
Błonnik pokarmowy - ok. 25 g.
Cholesterol - ok. 96 mg.


Wymiennik Ilość (szt.) Energia (kcal) Białko (g.) Tłuszcze (g.) Węglowodany (g.)
Mięsno - nabiałowy 1,5 201 30 9 -
Warzywny 4 200 8 - 40
Owocowy 3 200 - - 48
Mączny 5 580 20 - 125
Mleczny 2 100 8 4 8
Tłuszczowy 6 216 - 24 -
Razem 21,5 1497 66 37 221


ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI


WYMIENNIKI
Posiłek owocowy warzywny mączny mięsno - nabiałowy mleczny tłuszczowy Energia (kcal)
I śniadanie 1 1 1,5 0,5 - 1 377
II śniadanie 1 - 1 - 1 1 252
Obiad 1 2 1 1 - 3 508
Kolacja 1 1 1,5 - 1 1 360
Razem 4 4 5 1,5 2 6 1497


Przykład jadłospisu (1500 kcal)

I śniadanie
chleb Graham 45 g. (1,5 kromki)
makrela wędzona lub szprota wędzona (50 g.)
margaryna (5 g.)
surówka z cykorii (150 g.) i rzodkiewki (60 g.)
pomarańcza (140 g.)

Obiad
zupa grochowa (200 g.)
gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym (200 g.)
surówka z sałaty (100 g.) i pomidora (100 g.)
olej (4 g.)
ziemniaki gotowane (100 g.)
jabłko (100 g.)

II śniadanie
chleb razowy 25 g. (kromka)
ser twarogowy chudy (20 g.) ze szczypiorkiem (20 g.)
margaryna (5 g.)
winogrona (60 g.)

Kolacja
chleb żytni pytlowy 75 g. (1,5 kromki)
sałatka: ser żółty Brie 20g. (1 plasterek)
groszek zielony (50 g.), fasola cięta konserwowa (50 g.)
papryka czerwona (50 g.)
margaryna (5 g.)
gruszka (100 g.) lub morele 40 g. (2 sztuki)



DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1800 kcal


Białko (15% energii pożywienia) - 70 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 50 g.
Węglowodany (60% energii pożywienia) - 267 g.


Wymiennik Ilość (szt.) Energia (kcal) Białko (g.) Tłuszcze (g.) Węglowodany (g.)
Mięsno - nabiałowy 1 134 20 9 -
Warzywny 6 300 12 - 60
Owocowy 4 200 - - 48
Mączny 6 696 24 - 150
Mleczny 3,5 175 14 7 14
Tłuszczowy 8 288 - 32 -
Razem 28,5 1793 70 48 274


ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI


WYMIENNIKI
Posiłek owocowy warzywny mączny mięsno - nabiałowy mleczny tłuszczowy Energia (kcal)
I śniadanie 1 - 2 0,5 0,5 2 446
II śniadanie 1 1 1 - 1 1 292
Obiad 1 4 1 0,5 - 3 541
Kolacja 1 1 2 - 2 2 504
Razem 4 6 6 1 3,5 8 1793


Przykład jadłospisu (1800 kcal)

I śniadanie
kajzerka 100 g.
makrela wędzona 50 g.
herbata z mlekiem 50 g.
sałatka z pomidorów (50 g.) i ogórków (50 g.)
jabłko 100 g.

Obiad
zupa kalafiorowa: kalafior 50 g., ziemniaki 20 g., olej 4 g., włoszczyzna 80 g., kajzerka 100 g.
indyk pieczony w folii 50 g.
kasza gryczana 30 g., olej 4 g.
sałatka z pora (100 g.) z kukurydzą konserwową (50 g.) i papryką (50 g.)
banan 70 g.

II śniadanie
pumpernikiel 50 g.
margaryna 5 g.
marchewka tarta 100 g. + sok z wyciśniętej pomarańczy
jogurt naturalny 100 g.
brzoskwinia 100 g.

Kolacja
twarożek 40 g. + olej 4 g. + papryka 20 g. + szczypiorek 20 g.
2 grahamki 100 g.
surówka z kapusty pekińskiej 150 g.
majonez niskokaloryczny 10 g.
margaryna 5 g.



DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 2000 kcal


Białko (14% energii pożywienia) - 70 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 56 g.
Węglowodany (60% energii pożywienia) - 300 g.
Błonnik pokarmowy - ok. 30 g.
Cholesterol - ok. 100 mg.


Wymiennik Ilość (szt.) Energia (kcal) Białko (g.) Tłuszcze (g.) Węglowodany (g.)
Mięsno - nabiałowy 1 134 20 6 -
Warzywny 6 300 12 - 60
Owocowy 6 300 - - 72
Mączny 7 812 28 - 175
Mleczny 2 100 8 4 8
Tłuszczowy 10 360 - 40 -
Razem 32 2006 68 50 315


ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI


WYMIENNIKI
Posiłek owocowy warzywny mączny mięsno - nabiałowy mleczny tłuszczowy Energia (kcal)
I śniadanie 2 - 2 0,5 - 3 507
II śniadanie 1 1 1 - 1 1 302
Obiad 2 4 2 0,5 - 3 707
Kolacja 1 1 2 - 1 3 49
Razem 6 6 7 1 2 10 2006


Przykład jadłospisu (2000 kcal)

I śniadanie
chleb razowy 50 g. (2 kromki)
polędwica sopocka (50 g.)
margaryna (15 g.)
pomarańcze 2 sztuki (280 g.)

Obiad
zupa jarzynowa z ryżem (200 g.): włoszczyzna (60 g.), ryż (30 g.), olej (4 g.)
karp gotowany (50 g.)
ziemniaki gotowane (150 g.)
brukselka gotowana (100 g.)
surówka z papryki i pomidora (200 g.)
olej (4 g.)
grapefruit 9250 g.0

II śniadanie
bułka grahamka (50 g.)
margaryna (5 g.)
ser żółty 20 g. (1 plasterek)
rzodkiewka (100 g.) oraz papryka (100 g.)
jabłko (100 g.)

Kolacja
chleb żytni jasny 100 g. (2 kromki)
ser twarogowy półtłusty (40 g.) i koperek (20 g.)
margaryna (15 g.)
szpinak podsmażany (80 g.)
surówka z ogórka (150 g.) i szczypiorku (20 g.)
banan (70 g.)



DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 2200 kcal


Białko (13% energii pożywienia) - 70 g.
Tłuszcze (23% energii pożywienia) - 56 g.
Węglowodany (60% energii pożywienia) - 342 g.


Wymiennik Ilość (szt.) Energia (kcal) Białko (g.) Tłuszcze (g.) Węglowodany (g.)
Mięsno - nabiałowy 1 134 20 6 -
Warzywny 6 300 12 - 60
Owocowy 6 300 - - 72
Mączny 8 928 32 - 200
Mleczny 3 150 12 6 12
Tłuszczowy 11 396 - 44 -
Razem 35 2208 76 56 344


ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI


WYMIENNIKI
Posiłek owocowy warzywny mączny mięsno - nabiałowy mleczny tłuszczowy Energia (kcal)
I śniadanie 2 - 2 0,5 - 3 507
II śniadanie 1 1 1 - 1 1 302
Obiad 2 3 3 0,5 - 4 809
Kolacja 1 2 2 - 2 3 590
Razem 6 6 8 1 3 11 2208


Przykład jadłospisu (2200 kcal)

I śniadanie
makrela wędzona 50 g.
chleb razowy żytni 100 g.
sałatka z ogórka (100 g.) i szczypioru (20 g.)
2 jabłka 200 g.

Obiad
barszcz czerwony z ziemniakami: włoszczyzna 50 g., buraki 60 g., ziemniaki 150 g.,olej 8 g.
kurczak pieczony w folii 50 g.
ryż na sypko 30 g.
gotowana marchewka (100 g.) z groszkiem (100 g.)
kisiel z truskawek 150 g.
jabłko 100 g.

II śniadanie
jogurt naturalny 100 g.
margaryna 5 g.
pumpernikiel 50 g.
sałatka: marchewka tarta (100 g.) + sok z wyciśniętej pomarańczy
brzoskwinia 100 g.

Kolacja
chleb mieszany 100 g.
sałatka: ser żółty 40 g., por 100 g., groszek 100 g., ketchup 35 g.
margaryna 15 g.
banan 70 g.


powrót do góry


"Wskazania żywieniowe w cukrzycy typu 2", Jelfa SA
"Naturalne metody zapobiegania i leczenia cukrzycy", dr n. med. Józef Jan Świrski
"Co i ile jeść ?", Dia - Pol Sp. z o.o.