Nie zabieraj mnie od mamy!

Zając szarak (Lepus europaeus)
www.zajacszarak.prv.pl


Nie zabieraj mnie od mamy!


  • Strona główna
  • Informacje
  • Nie zabieraj mnie
  • Quiz
  • Galeria
  • W gwiazdach


  • Informacje

    Zając szarak (Lepus europaeus)

    Charakterystyka: Ubarwienie sierści zająca z wierzchu jest szarobrązowe, zaś brzuch, podgardle i wewnętrzna strona nóg i spód ogona jest biały. Końce długich bardzo ruchliwych uszu i wierzch ogona są czarne. Duże, okrągłe oczy są barwy brązowej, osadzone bocznie w głowie. Na końcu pyszczka widnieją długie włosy czuciowe. Silne tylne nogi są dłuższe od przednich. Dolna strona stóp jest obrośnięta gęstymi włosami. Zając podczas dnia przebywa w swojej kotlinie, (legowisku), śpiąc bądź spoczywając. Jeżeli do legowiska zbliża się wróg zając początkowo trwa w bezruchu, a gdy prześladowca przekroczy barierę bezpieczeństwa zając wyskakuje i ucieka. Potrafi rozwinąć szybkość do 80 km/h, jest więc wytrwałym i szybkim biegaczem. Biega tylko kłusem. Latem żeruje o zmroku i nad ranem, zaś zimą niekiedy też w nocy. Jest czyściochem. Za pomocą szczotkowanych łapek zwilżonych przez polizanie długo myje i szczotkuje swoje ciało. Zając jest z reguły zwierzęciem nietowarzyski. Prowadzi raczej samotny tryb życia, chociaż rozmieszczenie zajęcy w terenie jest czasami grupowe tzn. że zwierzęta pozostają ze sobą w kontakcie słuchowym, węchowym i wzrokowym.

    Środowisko życia: tereny otwarte, pola uprawne, zagajniki, obrzeża lasów.

    Pokarm: rośliny zielne, młode pędy, kora krzewów; Według literatury (Wielka encyklopedia przyrody - ssaki): "Badania Zörnera przeprowadzone w środowisku leśno-parkowym wykazały, że pokarm zająca szaraka składa się w 90,1% zielona pasza, drewna, i zdrewniałych roślin jest 5,5%, roślin okopowych - 2,2%, zbóż - 1,7% i owoców leśnych (żołędzi) - 0,5%."

    Rozród: Okres godowy (parkoty) zajęcy rozciąga się od stycznia do września. Wtedy też można zobaczyć boksujące się zające. Samica po ciąży trwającej 42-45 dni rodzi zazwyczaj od 3-5 młodych, chociaż w pierwszym i ostatnim miocie może być 1 lub 2 młode (rocznie 3-4 miotów). Młode zające po urodzeniu mają otwarte oczy, są owłosione i dosyć sprawne ruchowo a po około 14 dniach stają się samodzielne. Matka karmi je mlekiem przez około 3 tygodnie. Zjawia się pod osłoną ciemności, aby swoim wyglądem zapachem nie ściągać drapieżniki. Tak więc maluchy większość czasu spędzają samotnie. Dojrzałość płciową osiągają już po około 8 miesiącach.

    Występowanie w Polsce: na terenie całego kraju.

    Długość głowy i tułowia: 50-65 cm.

    Długość ogona: 8-12 cm.

    Długość ucha: 12-14 cm.

    Ciężar ciała: 3-5,5 kg.

    Długość życia: 8-12 lat.

    Wrogowie: między innymi: lis, wilk, ryś, jastrząb, błotniak stawowy, myszołów, orzeł przedni, puchacz.

    Systematyka: